W zdrowej diecie kluczową rolę odgrywają warzywa. Obecne wytyczne wskazują, że powinniśmy codziennie spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców. Jak się okazuje, z ich wykorzystaniem można przygotować wiele pysznych dań. Poznaj smaczne potrawy z sezonowych warzyw!
Spis treści:
Sezonowe warzywa – dlaczego warto po nie sięgać?
Sezonowe owoce i warzywa mają wiele wartości odżywczych, często znacznie więcej niż inne produkty, po które sięgamy poza sezonem. Dzieje się to z uwagi na to, że droga podania jest znacznie krótsza. Sezonowe warzywa i owoce mają również znacznie większą gęstość odżywczą. Oznacza to, że w swoim składzie posiadają największą ilość witamin i minerałów. Mówiąc o sezonowości, nie można zapomnieć o smaku.
Czy mrożonki są zdrowe?
Sezon wielu warzyw i owoców szybko przemija. Z tego względu warto je mrozić. Czy jednak taki sposób przechowywania jest korzystny dla naszego zdrowia?
Często uważa się, że mrożone owoce i warzywa są mniej wartościowe, a nawet pozbawione istotnych składników odżywczych. To przekonanie stanowi mit, który warto obalić.
Do procesu mrożenia zbiera się owoce i warzywa w pełni dojrzałości. Dojrzałe owoce cechują się najwyższą wartością odżywczą. Oczywiście, prawdą jest, że najlepiej sięgać po sezonowe owoce i warzywa. Natomiast, jeśli nie ma takiej możliwości, to mrożonki będą bardzo dobrym wyborem.
Warzywa szczególnie cenne dla zdrowia – które warto włączyć do stałego menu?
Spośród warzyw niezwykle korzystnych dla zdrowia możemy wyróżnić karczochy. Choć są one dość mało popularne w Polsce to ich spożywanie może obniżyć poziom złego cholesterolu, co potwierdzają badania naukowe.
Innym warzywem, którego nie powinno zabraknąć w diecie, jest brokuł. Wysoka zawartość witaminy C oraz witaminy K sprawia, że warzywo to jest niezwykle cenne. Do ich korzyści należy m.in. to, że wspiera krzepnięcie krwi. Ponadto, brokuły posiadają w składzie substancje takie jak luteina oraz sulforafan. Pierwszy z wymienionych składników (luteina) występuje w siatkówce oka, a także chroni ją przed uszkodzeniami. Natomiast sulforafan ma właściwości przeciwnowotworowe. Podobne właściwości ma jarmuż. Ponadto dostarcza sporo wapnia. Z tego względu świetnie się sprawdzi na diecie roślinnej.
W kategorii warzyw warto wyróżnić również marchewkę, która jest bogata w potas i karotenoidy. Marchew ma również udokumentowane właściwości przeciwnowotworowe.
Dynia to kolejna propozycja. Jest niskokaloryczna, a jej ogromnym atutem jest to, że nie gromadzi zanieczyszczeń. Dlatego warzywo to jest idealne dla dzieci. Ponadto, dynia posiada wiele beta-karotenu, który pomaga w zapobieganiu udarom mózgu i chorobom serca.
Wymieniając najzdrowsze warzywa, nie można zapomnieć o pomidorach, które pomagają w regulacji ciśnienia tętniczego i obniżają poziom złego cholesterolu. Warto sięgać zarówno po te surowe, jak i po te poddane obróbce termicznej.
Buraki z kolei to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, potasu, a także kwasu foliowego, ważnego zwłaszcza dla kobiet w ciąży. Regularne spożywanie tych warzyw korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.
Nie można zapomnieć o roślinach strączkowych, takich jak fasola, soczewica, groch, bób czy ciecierzyca. Warzywa te są źródłem białka i świetnie sprawdzą się na diecie roślinnej. Spożywanie roślin strączkowych może przynieść wiele korzyści, takich jak obniżenie ciśnienia krwi, zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, a także redukcja poziomu glukozy we krwi.
Propozycje smacznych potraw z sezonowych warzyw
Sałatka Caprese z sezonowymi pomidorami
Jakie składniki będą potrzebne?
- 4 dojrzałe pomidory
- 1 kulka mozzarelli
- Świeża bazylia
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Sól i pieprz do smaku
- pieczywo żytnie na zakwasie
Jak przygotować sałatkę Caprese z sezonowymi pomidorami?
Pokrój pomidory i mozzarellę na plastry. Na talerzu ułóż plastry pomidorów i mozzarelli naprzemiennie. Posyp świeżą bazylią. Polej całość oliwą z oliwek i posól i popieprz. Podawaj z pieczywem żytnim na zakwasie. Gotowe 🙂
Grillowane warzywa sezonowe
Jakie składniki będą potrzebne?
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- 1 bakłażan, pokrojony w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona na paski
- 1 żółta papryka, pokrojona na paski
- 1 cebula, pokrojona w krążki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do posypania
Jak przygotować grillowane warzywa?
W misce wymieszaj pokrojone warzywa z oliwą, solą i pieprzem.
Grilluj warzywa na rozgrzanym grillu przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżą pietruszką przed podaniem.
Jak przygotować smaczne potrawy z sezonowych warzyw?
Przygotowanie smacznych potraw z sezonowych warzyw jest świetnym sposobem na dostarczenie odpowiednich składników odżywczych. Aby móc to zrobić, warto wybierać odpowiednie produkty, najlepiej od lokalnych dostawców. Kiedy jednak nie mamy dostępu do sezonowych owoców i warzyw, warto sięgnąć po mrożonki, które również są wartościowe.
Niewątpliwie powinniśmy pamiętać, by dostarczać odpowiednią porcję warzyw każdego dnia. Przyjmuje się, że dziennie powinno być to 400 g.
Przeczytaj również: Probiotyki w zdrowej diecie. Rola i wpływ na układ trawienny